divendres, 6 de juny de 2014

Unitat 3: El Castell de St. CreuEl castell de Calafell


Fem un tomb pel Penedés
Visita al Castell de Calafell
El passat divendres 23 vam fer la visita al Castell de Calafell amb l'arqueòleg i historiador Josep Pou. Ens va transportar  a l’edat mitjana i ens va explicar  la importància dels castells en aquesta època.
El senyor del Castell treballava les terres dels voltants amb el seus vassalls, l’edat mitjana vivien en una societat estamental on el feudalisme governava aquestes terres i obligaven a treballar en reformes del Castell, dintre del Castell només  habitaven els guerrers, el senyor feudal i el clergat. Passant el temps van haver-hi una sèrie de revoltes dels pagesos cap al senyor feudal per l’extrema extenuació del treball forçat al camp, epidèmies, males collites i els grans impostos que tenien que pagar. El senyor del Castell de Calafell va quedar arruïnat i va passar la propietat a un altre noble. Aquest nou es va donar compte de que no podia explotar-lo econòmicament i el va abandonar, el feia servir per l’estiu, per vacances més que de fortalesa per que van acabar els setges, la torre de defensa també es va desmuntar.
Dintre d’aquest Castell tenien una petita església romànica, amb frescos de l’època que encara es conserven. També vam observar que sota de l’església hi havien tombes on estaven enterrats els primers propietaris del castell. Quan el Castell va quedar deshabitat, els pagesos i els fills d’aquests van estendre una sèrie de rumors de que els esperits que estaven enterrats es podien sentir i veure als voltants del Castell. També una dona que l’hi deien bruixa però era una espècie de curandera naturalista, va habitar en el Castell a sobre de l’església en el campanar on feia els seus rituals.
En el s.  XVII amb l’invent de la pólvora van tindre també una sèrie de setges de pirates. Eren molt ràpids i a vegades feien segrests a habitants del poble. Tenien a les muntanyes talaies, on feien senyals de fum quan els atacaven per avisar a tots els pobles de la costa, de que estaven patint un atac pirata amb la necessitat de defensar-se d’aquests atacs. Van tindre que acollar canons a la muralla del castell. Aquests atacs van acabar quan l’exèrcit va bombardejar el poble africà on provenien aquests pirates.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada